Varkausā bāzētais uzņēmums Carelian Caviar ar storu audzēšanu ir nodarbojies jau kopš 2006. gada. Pirmo kaviāru no zivīm uzņēmums ieguva 2011. gadā.
”Paši darām pilnīgi visu. No zivju mātītēm noslauc ikrus, tos apaugļo un zivju mazuļus audzē zivjaudzētavas baseinos. Kaviāru iegūst tikai no 5‒7 gadu vecumu sasniegušām zivīm. Pareizo gatavības stadiju konstatē ar ultraskaņas palīdzību”, stāsta Carelian Caviar ražošanas vadītājs Peka Hannelins (Pekka Hannelin).
Skābeklis ir dzīvības uzturēšanas priekšnoteikums
Uzņēmuma 8000 kvadrātmetrus plašajā hallē ir apmēram 50 dažāda lieluma baseinu, kuros izvietoti 170 mērījumu izdarīšanas punkti, ar kuru palīdzību automātiski tiek kontrolēti un regulēti baseinos valdošie apstākļi.
Zivjaudzēšanā svarīgākie kontrolējamie mainīgie ir temperatūra, pH līmenis un skābekļa saturs. Visiem mainīgajiem jābūt pareizajā līmeni, lai stores ne tikai paliktu dzīvas, bet arī augtu pēc iespējas labāk un ātrāk.
Uzņēmuma Arvo-Tec izstrādātā, uz ūdens cirkulācijas tehnoloģiju balstītā sistēma, ir izveidota tā, lai zivju baseinu apgāde ar skābekli netiktu pārtraukta pat pat visu tehnisko ierīču atteices gadījumā.
”Zivjaudzēšanā skābeklis ir dzīvības uzturēšanas priekšnoteikums!” - konstatē Hannelins. ”Attiecībā uz skābekļa piegādātāju, vissvarīgākais aspekts ir uzticamība, otrs svarīgākais aspekts ir skābekļa tīrība”.
Varkausas zivjaudzētavas pagalmā ir AGA rezervuārs, kurā esošais skābekļa daudzums nepārtraukti tiek kontrolēts, izmantojot ACCURA pakalpojumu. AGA automātiskais piegādes pakalpojums SECCURA nodrošina, lai piegādē nerastos nekādi pārtraukumi.
Carelian Caviar zivjaudzētavā patlaban aug apmēram 100 000 stores, kuru svars ir no dažiem gramiem līdz pat 50 kilogramiem. Ja ražošanas procesā atgadītos avārija, ekonomiskie zaudējumi būtu iespaidīgi.
”No vienas stores iespējams iegūt 1‒2 kilogramu kaviāra. Atkarībā no kvalitātes, kilograms kaviāra maksā 700‒2000 EUR”.
Nekaitējot videi
Tradicionālās zivjaudzēšanas radītā barības vielu emisija atklātos ūdeņos var nodarīt kaitējumu videi. Vistipiskākie zivjaudzēšanas radītie izmeši ir fosfors un slāpeklis.
Rūpes par vidi ir bijusi daļa no Carelian Caviar darbības idejas jau no pašiem uzņēmuma pirmsākumiem. Automatizētajā ūdens cirkulācijas iekārtā cirkulē atkārtoti attīrīts un apstrādāts ūdens, tādēļ barības vielu emisija apkārtējā vidē tiek novērsta.
”Ražošanas gaitā radušās dūņas tiek nogādātas Stora Enso notekūdeņu attīrīšanas iekārtās, kur tās izžāvē un vēlāk nogādā spēkstacijā sadedzināšanai”, pastāsta Hannelins.
Stora Enso papīrfabrikas piedāvātās iespējas tiek izmantotas arī zivjaudzētavas ūdens temperatūras regulēšanai. Izmantojot papīrfabrikas neizmantoto siltumu, baseinos nodrošina vienmērīgu 18 grādu temperatūru.
Ar atbildīgi uzturētu zivjaudzētavu palīdzību ražošanas apjomus iespējams ievērojami palielināt, neradot kaitējumu apkārtējai videi. Šis apstāklis ir īpaši svarīgs, jo daudzu zivju sugu populācijas cieš no pārmērīgas nozvejas. Viena no šādām sugām ir store, kas ir iekļauta apdraudēto sugu sarakstā.
Carelian Caviarin hallē Varkausā ir
apmēram piecdesmit baseini, kuros šobrīd
aug apmēram 100 000 stores.
Pasaules tirgi
Storu populācijas samazināšanās dēļ likumīgās kaviāra ražošanas apjomi ir samazinājušies. Laikā, kad kaviāra ieguve no savvaļas storēm vēl bija atļauta, tirgus apjoms bija apmēram 1000 tonnas. Patlaban pasaulē likumīgi, t.i. zivjaudzētavās, iegūst apmēram 250 tonnas kaviāra
Lielākā daļa Carelian Caviar saražotā kaviāra nonāk pasaules tirgū, visvairāk - Viduseiropas tirgos. Nelielā daudzumā kaviāru eksportē uz Āziju, ASV un arābu valstīm. Somijā no kopējā kaviāra apjoma paliek tikai daži procenti.
No uzņēmuma audzētajām Sibīrijas storēm iegūst kaviāru, kuru dažkārt apzīmē ar vārdu ”Osetra”.
Lielāko daļu no kaviāra iesāla (sāls daudzums 3,5%), tā iegūstot mazsālītu jeb ”malossol” kaviāru. Nelielais sāls saturs garantē paša kaviāra garšas vislabāko izcelšanu. Carelian Caviar saviem produktiem nepievieno nekādas piedevas.
Kaviāra transportēšanas laikā svarīgi ir uzturēt aukstuma režīmu. Tomēr, kaviāru nedrīkst sasaldēt, jo tā struktūru sagrauj pat piecu grādu sals.
Kaviāra ražošanas procesa laikā nogalinātās stores Carelian Caviar nodod pārstrādāšanai dažādos zivju produktos. Storu maigo gaļu pārdod ar zivju gaļas vairumtirgotāju starpniecību, un liela daļa kūpinātā veidā nonāk pierobežas veikalos un, galu galā, uz Krievijas iedzīvotāju galdiem.
Vislabākais kaviārs
Kaviārs ir plaši pazīstama delikatese un viens no dārgākajiem pārtikas produktiem. Kā kaviāru izvēlas baudīt pats audzētājs?
”Vislabāk kaviārs garšo neapstrādāts, uzlikts uz grauzdētas sviestmaizes, tāpat kaviārs lieliski garšo arī ar agrajiem kartupeļiem un sviestu”.
Peka Hannelins (Pekka Hannelin) (pa kreisi.) un Jani Rantula (Jani Rantula) demonstrē 50 kg smagu belugu. |
|
FAKTI: |
Skābeklis zivīm |
Zivjaudzēšanas produktivitāti visvairāk ietekmē ūdenī izšķīdušā skābekļa daudzums. Audzētavā izmantotajā ūdenī izšķīdušā skābekļa daudzums ir jānotur pareizajā attiecībā ar slāpekli un citām ūdenī izšķīdušajām gāzēm. Tas viss ir atkarīgs, piemēram, no baseinā esošo zivju skaita un ūdens plūsmas. Pietiekoša skābekļa daudzuma nepārtraukta nodrošināšana veicina zivju augšanu, veselību, apetīti un vispārējo labsajūtu. Tāpat, pareizs skābekļa daudzums samazina ūdens temperatūras izmaiņu radīto iespaidu uz zivīm. AGA spēj kontrolēt zivjaudzētavas ūdenī izšķīdušo gāzu daudzumu un nodrošināt nepārtrauktu skābekļa piegādi. AGA piegādātā gāze ir ārkārtīgi tīra un šī tīrība palīdz nodrošināt maksimāli precīzu skābekļa padeves dozēšanu. |
Skābeklis |
Skābeklis ir bezkrāsaina gāze bez smaržas un garšas. Skābeklis uztur degšanu un vairumam dzīvo organismu ir dzīvības uzturēšanas priekšnoteikums. Ar skābekli reaģē gandrīz visas vielas, veidojot oksīdus. Skābeklis ir 1,1 reizes smagāks par gaisu. Skābekli neatšķaidītā vai ar gaisu sajauktā veidā kopā deggāzēm izmanto apkures katlos, kausētavās un krāsnīs, kā arī metināšanas un griešanas procesos. To kā izejvielu izmanto arī ķimikāliju ražošanā, bet celulozes ražošanā skābekli izmanto masas balināšanai. Starp vissvarīgākajām skābekļa pielietojuma vietām ir dažādas medicīnā izmantotas sistēmas. |